top of page

Hayır Demenin Sihri: Çocuğunuzun Sınırlarını Anlamak

  • alidogukangenc
  • 12 Eyl 2024
  • 1 dakikada okunur

“Hocam, hayır’dan anlamıyor!” Elbette anlar, eğer gelişimi buna uygunsa. Ancak anlamak ile uygulamak farklı şeylerdir. Peki neden çocuğunuz "hayır"ı uygulamakta bu kadar zorluk çekiyor ve siz bu konuda ne yapabilirsiniz? Öncelikle yersiz "hayır"lardan uzak durmakla başlayabilirsiniz. Yani, "hayır"ın "evet"e dönüşebileceği bir durumda, baştan "hayır" dememek kulağa nasıl geliyor?



Çocuğunuz sizden bir şey istediğinde ya da bir şey sorduğunda, refleks olarak ilk aklınıza gelen "hayır" demek mi? Önce neden "hayır" demeniz gerektiğini düşünün. Eğer ona zarar vermeyecekse, imkanlar ve bulunduğunuz ortam el veriyorsa, neden olmasın?


Ancak, bu istek ona zarar verecekse, şartlar uygun değilse ya da ortam müsait değilse, işte o zaman gerçek bir "hayır" gereklidir. Bu durumda, hızlı ama yanlış bir cevap vermek yerine, "Bu konuda düşünmem gerekiyor," diyebilirsiniz. Eğer bu bir kaçış cevabı değilse, çocuğunuz birkaç deneme sonrasında gerçekten düşündüğünüzü ve cevabınızı ciddiyetle verdiğinizi görecektir. Bu da ona güven verecek ve sizin "düşünücem" söyleminizi daha fazla kabul edecektir.

Peki, ya hayır demekte zorlanıyorsanız? Bu durumda, "hayır"ın sizin için ne anlama geldiğini düşünmekle başlayabilirsiniz. Kendi geçmiş deneyimleriniz, hayır demekte zorlanan bir birey olmanıza sebep olmuş olabilir. Bu, psikolog desteği ile çalışılabilecek bir alandır. İzmir’de bulunan Lief Gelişim olarak, çocuğunuzun gelişimi ve sizin psikolojik iyi oluşunuz için uzman psikologlarımızla destek sağlıyoruz.


Çocuk gelişimi açısından sınır koyma, özellikle hayır demeyi öğrenmek, hem ebeveynler hem de çocuklar için sağlıklı bir gelişimin temel taşlarındandır. Ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlü tutarken, çocuklarınıza sınırları öğretmek, onların duygusal ve sosyal gelişiminde önemli bir rol oynar.

 
 
bottom of page